Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Mantı Hamuru

Mantı Hamuru

Mantı hamuru; diğer hamur tariflerine epey benzese de sonrasında uygulanan mantı tarifiyle özgünleşen, son derece özel tariflerden biridir. Fakat mantı tarifinin bu kadar özel ve özgün olması korkutmasın. Mantı hamurunun hazırlanışında diğer hamur türlerinden hiçbir fark yoktur. En az onlar kadar basit ve pratiktir. Daha önce hamur yoğurma konusunda tecrübe edinmiş olanlar zaten mantı hamuru konusunda da zorlanmayacaktır. Fakat ilk defa deneyeceklerin; özellikle malzeme miktarını doğru ayarlayabilmek için birkaç deneme yapması gerekebilir. Yazının devamında da temel bir bilgi olması amacıyla; mantı hamuru için gerekli malzemeler ve adım adım mantı hamurunun hazırlanışı yazılmıştır. Kolay gelsin.

Mantı hamuru için gerekli malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • Yeterli miktarda tuz
  • 2,5-3 su bardağı un
  • 2 çay bardağı su

Mantı hamuru tarifi nasıl yapılır?

  • Mantı hamuru hazırlamaya başlamadan önce malzemelerin bazı hazırlıklardan geçirilmesi ve çeşitli püf noktalara dikkat edilmesi gereklidir. Öncelikle su; kesinlikle soğuk olarak kullanılmamalıdır. Çünkü mantı hamuru içerisinde mayalama işini yapacak olan bakteriler, sıcak ortamı severler. Sıcak ortamda maya reaksiyonlarını daha rahat bir şekilde gerçekleştirirler. Bu yüzden kullanılacak olan su; eğer buzdolabından alınmışsa, oda sıcaklığına gelene kadar bekletilmelidir. Un da mutlaka kullanılmadan önce elenmiş olmalı ve toz halinde bulunmalıdır. Mantı hamurunun hazırlanacağı uygun bir kap ile gerektiğinde mantı hamurunu karıştırmak üzere bir gerecin de hazır edilmesi yararlı olacaktır. Fakat; yoğurma kabı da karıştırma gereci de kesinlikle metal olmamalıdır. Metal; mayalanma reaksiyonlarını etkiler ve mantı hamuruna zarar verir. Bu yüzden; ev hanımları tarafından genellikle yoğurma için plastik bir leğen, karıştırma için de tahta bir kaşık kullanılır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapılıp tedbirler alındıktan sonra mantı hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak plastik kapta malzemeler karıştırılacaktır. 2,5 su bardağı un yoğurma kabının içerisine dökülür. Bu un; mantı hamuruna katılık kıvamını veren malzemedir ve geri kalan yarım bardak da ilerideki aşamalarda lazım olursa kıvam vermek üzere kullanılacaktır.
  • Dökülen 2,5 su bardağı unun ortasında bir delik açılır. Kabın tabanı gözükecek şekilde açılan bu deliğe diğer malzemeler dökülecektir. Yani; 1 adet yumurta kırılarak deliğe konur ve yeterli miktarda tuz da buraya konur. Daha sonra tahta kaşık yardımıyla bu malzemeler kabaca karıştırılır. Elle yoğrulmamasının sebebi; mantı hamurunun henüz sıvı kıvamda olması ve mayalanmaya başlamamış olmasıdır. Mantı hamuru; su ile un bir araya geldiğinde mayalanacaktır.
  • Tahta kaşık ile yumurta ve su unun içerisinde dağıtıldıktan sonra 2 çay bardağı suda mantı hamurunun içine azar azar dökülür. Dikkat; su birdenbire boca edilmemelidir. Bir taraftan mantı hamurunu yoğurmaya başlayarak, yavaş yavaş, mantı hamuruna iyice yedirilecek şekilde dökülmelidir. Böylece mayalama reaksiyonları daha verimli gerçekleşecektir.
  • Su eklenip mantı hamuru yoğrulmaya başlandıktan sonra, unun bir kısmı eklenmiş olduğu için istenen kıvam elde edilemeyebilir. Muhtemelen mantı hamuru çok sıvı kıvamda olacaktır. Bunun için geri kalan un da azar azar eklenir ve bir taraftan yoğrularak mantı hamuruna yedirilir. Böylece mantı hamuru için gerekli kulak memesi kıvamı da elde edilir.
  • Son olarak her hamur için olduğu gibi; mantı hamuru da üzeri bir poşet, naylon, örtü, vs. İle kapatılarak bekletilir. Kabın böyle kapatılmasının sebebi, maya bakterilerinin sıcak ve havasız ortamda daha rahat reaksiyon gerçekleşmesidir. Mantı hamuru; yaklaşık 2 katına kadar büyüdükten sonra kabın üzeri açılır ve mantı tarifi için gerekli diğer adımlar uygulanır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 20:06:38
Mantı Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Mantı Hamuru Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Mantı Hamuru"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hamur İşleri
Hamur İşleri
Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiyeceklerindendir. Hamur işleri hazırlanış şekillerine göre sınıflara ayrılır. Hamur işlerine birkaç ...
Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir.Tiramisu Malzemeleri4 tane yumurta1 çay bardağı toz şeker4 çorba kaşığı labne peynir1 paket kedidili bisküvi1 su ...
Kaşarlı Poğaça
Kaşarlı Poğaça
Kaşarlı Poğaça İçin Gerekli Olan Malzemeleri4 adet yumurta1 paket oda sıcaklığında margarin1 su bardağı ılık süt1 su bardağı yoğurt1 çay bardağı sıvı yağ1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3.5 su bardağı un1 su bardağı rend...
Kolay Pizza
Kolay Pizza
Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çeşididir.Kolay Pizza Hamuru İçin Malzemeleri4 su bardağı un1 çay bardağı sıvıyağ1 paket yaş mayaYet...
Milföylü Yufka Böreği
Milföylü Yufka Böreği
Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak gibi zahmetler de bulunmadan lezzeti kolayca yakalayabileceğiniz bir tariftir. İsterseniz milföyl...
Ekmek Hamuru
Ekmek Hamuru
Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hazırlamış olduğunuz hamur ile farklı tatlar yaratabilmeniz de mümkünd...
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sofralarında ve hanımların kabul günlerinde hazırlayarak sevdiklerinize ve misafirlerinize mükemmel l...
Kurabiye Hamuru
Kurabiye Hamuru
Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az farkı vardır. Yani; hamur hazırlama ve açma konusunda tecrübeli olanlar rahatça kurab...
Turta Hamuru
Turta Hamuru
Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de gayet lezzetli bir tatlı elde edilmesi; turta hamurunun farklılığı konusunda yeterince ip ...
Dereotlu Peynirli Poğaça
Dereotlu Peynirli Poğaça
Dereotlu Peynirli Poğaça İçin Malzemeleri125 gram margarin (Oda sıcaklığında)1 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı yoğurt1 adet yumurta1 paket kabartma tozu4 su bardağı un1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3 yemek kaşığı dereotuDereotlu Peynirli P...
Elmalı Turta Hamuru
Elmalı Turta Hamuru
Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerbetli tatlı sınıfında olmadığından açma hamurlu tatlılar içinde en hafif olanları arasında sayılabi...
Pasta Hamuru
Pasta Hamuru
Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fırında pişmeye bırakılır ve kek kıvamında bir pasta temeli elde edilir. Sonradan tamamen ist...

 

Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Ekmek Hamuru
Hamur Tatlıları
Kurabiye Hamuru
Turta Hamuru
Dereotlu Peynirli Poğaça
Elmalı Turta Hamuru
Pasta Hamuru
Krep Hamuru
Şeker Hamuru
Profiterol Hamuru
Hamur Yoğurma
Tart Hamuru
Şeker Hamuru Malzemeleri
Pasta Şeker Hamuru
Gözleme Hamuru
Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır
Yufka Hamuru Nasıl Yapılır
Mantı Hamuru
Mayasız Pizza Hamuru
Pide Hamuru
Hamur Açma
Börek Hamuru
İçli Köfte Hamuru
Kol Böreği Hamuru Nasıl Yapılır
Ev Ekmeği
Popüler İçerik
Krep Hamuru
Krep Hamuru
Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonuc...
Şeker Hamuru
Şeker Hamuru
Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harik...
Profiterol Hamuru
Profiterol Hamuru
Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. E...
Hamur Yoğurma
Hamur Yoğurma
Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini...
Tart Hamuru
Tart Hamuru
Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır, hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan...
Şeker Hamuru Malzemeleri
Şeker Hamuru Malzemeleri
Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024