Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Pide Hamuru

Pide Hamuru

Pide hamuru; gereken malzemeleri ve hazırlanışı itibariyle diğer hamurlardan pek de farkı olmayan, neredeyse ortak bir hamur türüdür. Zaten aşağıda anlatılan pide hamurunu hazırlayarak pide değil de poğaça, pizza, vs. Hamur işi yemekler yapılsa dahi, tatları gayet normal ve tüketilebilir durumda olacaktır. Yani; bu tarif özellikle pide hamuru olarak verilse de sadece pide için kullanılabilir diye bir kural yoktur.

Tüm bu ortak noktalarından dolayı; hamur yoğurma konusunda tecrübeli olan birisi, pide hamuru hazırlamakta da hiç zorlanmayacaktır. İlk defa deneyenler de bir iki denemeden sonra doğru malzeme oranlarını tutturarak kısa sürede kolayca istenen pide hamurunu elde edecektir. Yazının devamında da özellikle ilk defa deneyecek olanlar için pide hamurunun adım adım hazırlanışı ve pide hamuru için gerekli malzemeler yazılmıştır.

Pide hamuru hazırlamak için gerekli malzemeler

  • 1 kilo un
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1-2 tatlı kaşığı kuru maya
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yeterli miktarda tuz
  • 3 su bardağı su
  • 2 çay kaşığı su
NOT: Yukarıda verilen malzemeler sadece pide hamuru içindir. Yani; hangi çeşit hazırlanıyor olursa olsun, tarifin ilk aşamasında mutlaka bu pide hamurunun hazırlanması gereklidir. Tam pide tarifleri içinse; pide hamuru değil de direkt pide çeşitlerinin tarifinin bulunduğu yazılar incelenebilir. Aynı zamanda pide hamuru olarak hazırlanacak bu hamur; poğaça, pizza, ekmek, vs. Birçok hamur işi yemeğin yapımında da kullanılabilir.

Pide hamuru nasıl yapılır?

  • Yukarıdaki malzemeler hazır edildikten sonra pide hamuru hazırlamak üzere işe koyulabilir. Fakat tarife başlamadan önce bazı malzemelerin birtakım işlemlerden geçirilmesi ve pide hamuru hazırlamak için uygun hale sokulması gereklidir. Öncelikle; pide hamurunu hazırlamak üzere tüm bu malzemelerin sığabileceği ve yoğrulabileceği büyüklükte bir kap ayarlanmalıdır. Bu kap amacıyla kesinlikle metal tencereler kullanılmamalıdır. Çünkü metal; mayalanmayı sağlayacak olan hamur içerisindeki maya bakterilerinin gerçekleştireceği reaksiyonlara engel olacaktır. Bu yüzden plastik ve büyükçe bir kap veya bir leğen, vs. Gereç kullanılması tavsiye edilir. Ayrıca kaşık olarak da kesinlikle metal yemek kaşıkları kullanılmamalı, tahta kaşık kullanılmalıdır. Pide hamuru malzemelerinden ise; un mutlaka işleme konulmadan önce elenmiş ve iyice toz haline gelmiş olmalıdır. Su da kesinlikle buzdolabından alındığı gibi soğuk olarak kullanılmamalıdır. Soğuk su; maya bakterileri düşük sıcaklıkta beslenemediği için mayalanma olayına engel olacaktır. Suyun oda sıcaklığında bulunması yeterlidir. Son olarak; eğer kuru maya değil de yaş maya tercih edilirse; bu yaş maya kesinlikle bozulmasına sebep olacak türden sıcak ortamlarda bulundurulmamalıdır.
  • Hazırlıklar yapıldıktan sonra pide hamuru tarifine başlanabilir. Tarifin ilk aşamasında temin edilmiş olan kabın içerisine un konur. Fakat önceki adımda söylendiği gibi; leğene konan un mutlaka elenmiş olacaktır. Undan sonra sırasıyla diğer pide hamuru malzemeleri eklenecektir.
  • İlk olarak şeker ve mayanın eklenmesiyle pide hamuru hazırlamaya devam edilir. 1-2 tatlı kaşığı kuru maya veya eş değer miktarda yaş maya ile 2 çay kaşığı şeker; un ile dolu leğende kenar kısımlara konur ve öylece bekletilir. Burada şeker; pide hamuru için gerekli olmasa da mutlaka kullanılmalıdır. Çünkü maya bakterileri mayalanma reaksiyonlarını gerçekleştirirken besin olarak şeker kullanırlar. Yani eklenen şeker bir nevi onlar için bırakılmış besindir.
  • Şeker ve maya kenar kısımlara eklendikten sonra da unun ortasında bir çukur açılır. Leğenin tabanı görülecek şekilde açılan bu oyuğa diğer pide hamuru malzemeleri koyulacaktır. İlk olarak 1 adet yumurta kırılarak bu unun ortasına konur. Ardından 1 yemek kaşığı yoğurt da aynı yere konur ve yumurta ile yoğurt tahta kaşık yardımıyla çok yayılmayacak şekilde karıştırılır. Son olarak 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile yeterince tuz da aynı yere eklenir. Böylece pide hamuru için gereken malzemelerin tümü işleme konmuş olur.
  • Şimdi de sırada bu pide hamurunun yoğrulması vardır. Unla beraber yoğrulan pide hamuru malzemeleri; zamanla homojen bir görünüm alarak katı kıvama gelecek ve oyun hamuru gibi bir ayarda olacaktır. Böyle olduğu sürece malzeme miktarları, özellikle de un miktarı doğru ayarlanmış demektir ve yoğurma işlemine devam edilir. Yoğurma işlemi; kesinlikle üstünkörü ve özensizce yapılmamalıdır. Çünkü; malzemelerin karıştırıldığı sırada maya bakterileri işe koyulurlar ve mayalanma işlemini daha hızlı yapmaları için pide hamurunun iç kısımlarının hava alması gerekir. İşte yoğurma işlemiyle bu sağlanmaktadır.
  • Birkaç dakika boyunca pide hamuru yoğrulduktan sonra kabın içine bırakılır. Kabın üzeri bir örtü, naylon, poşet, vs. İle örtülür ve hava almaması sağlanır. Böylece ortam sıcaklığı artacak; bu da bakterilerin sevdiği bir ortam olduğu için mayalanma işlemi daha da hızlı olacaktır. Pide hamurunun böyle kapalı bir şekilde hamur eski boyunun en az iki katı olacak kadar bir süre bekletilmesi yeterlidir. Sonrasında pide hamuru kaptan alınır ve hangi çeşit pide hazırlanacaksa onun tarifi uygulanmaya başlanır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 22:47:41
Pide Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Pide Hamuru Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Pide Hamuru"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hamur İşleri
Hamur İşleri
Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiyeceklerindendir. Hamur işleri hazırlanış şekillerine göre sınıflara ayrılır. Hamur işlerine birkaç ...
Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir.Tiramisu Malzemeleri4 tane yumurta1 çay bardağı toz şeker4 çorba kaşığı labne peynir1 paket kedidili bisküvi1 su ...
Kaşarlı Poğaça
Kaşarlı Poğaça
Kaşarlı Poğaça İçin Gerekli Olan Malzemeleri4 adet yumurta1 paket oda sıcaklığında margarin1 su bardağı ılık süt1 su bardağı yoğurt1 çay bardağı sıvı yağ1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3.5 su bardağı un1 su bardağı rend...
Kolay Pizza
Kolay Pizza
Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çeşididir.Kolay Pizza Hamuru İçin Malzemeleri4 su bardağı un1 çay bardağı sıvıyağ1 paket yaş mayaYet...
Milföylü Yufka Böreği
Milföylü Yufka Böreği
Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak gibi zahmetler de bulunmadan lezzeti kolayca yakalayabileceğiniz bir tariftir. İsterseniz milföyl...
Ekmek Hamuru
Ekmek Hamuru
Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hazırlamış olduğunuz hamur ile farklı tatlar yaratabilmeniz de mümkünd...
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sofralarında ve hanımların kabul günlerinde hazırlayarak sevdiklerinize ve misafirlerinize mükemmel l...
Kurabiye Hamuru
Kurabiye Hamuru
Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az farkı vardır. Yani; hamur hazırlama ve açma konusunda tecrübeli olanlar rahatça kurab...
Turta Hamuru
Turta Hamuru
Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de gayet lezzetli bir tatlı elde edilmesi; turta hamurunun farklılığı konusunda yeterince ip ...
Dereotlu Peynirli Poğaça
Dereotlu Peynirli Poğaça
Dereotlu Peynirli Poğaça İçin Malzemeleri125 gram margarin (Oda sıcaklığında)1 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı yoğurt1 adet yumurta1 paket kabartma tozu4 su bardağı un1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3 yemek kaşığı dereotuDereotlu Peynirli P...
Elmalı Turta Hamuru
Elmalı Turta Hamuru
Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerbetli tatlı sınıfında olmadığından açma hamurlu tatlılar içinde en hafif olanları arasında sayılabi...
Pasta Hamuru
Pasta Hamuru
Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fırında pişmeye bırakılır ve kek kıvamında bir pasta temeli elde edilir. Sonradan tamamen ist...

 

Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Ekmek Hamuru
Hamur Tatlıları
Kurabiye Hamuru
Turta Hamuru
Dereotlu Peynirli Poğaça
Elmalı Turta Hamuru
Pasta Hamuru
Krep Hamuru
Şeker Hamuru
Profiterol Hamuru
Hamur Yoğurma
Tart Hamuru
Şeker Hamuru Malzemeleri
Pasta Şeker Hamuru
Gözleme Hamuru
Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır
Yufka Hamuru Nasıl Yapılır
Mantı Hamuru
Mayasız Pizza Hamuru
Pide Hamuru
Hamur Açma
Börek Hamuru
İçli Köfte Hamuru
Kol Böreği Hamuru Nasıl Yapılır
Ev Ekmeği
Popüler İçerik
Krep Hamuru
Krep Hamuru
Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonuc...
Şeker Hamuru
Şeker Hamuru
Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harik...
Profiterol Hamuru
Profiterol Hamuru
Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. E...
Hamur Yoğurma
Hamur Yoğurma
Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini...
Tart Hamuru
Tart Hamuru
Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır, hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan...
Şeker Hamuru Malzemeleri
Şeker Hamuru Malzemeleri
Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik...
Pasta Şeker Hamuru
Pasta Şeker Hamuru
Pasta Şeker Hamuru özellikle pastahanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmak...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024