Burma baklava hamuru nasıl hazırlanır ve kullanılır?

Geleneksel tatlı kültürümüzde özel bir yere sahip olan burma baklava, kendine has dokusu ve hazırlanış tekniğiyle dikkat çekiyor. Bu özel hamur türü, klasik baklavadan farklı olarak incecik açılıp rulo şeklinde sarılarak hazırlanıyor ve çıtır çıtır bir deneyim sunuyor.

19 Kasım 2025

Burma Baklava Hamuru Nedir?


Burma baklava hamuru, klasik baklava yapımında kullanılan yufkalardan farklı olarak, ince açılıp rulo şeklinde sarılarak hazırlanan özel bir hamur türüdür. Özellikle burma baklava, tel kadayıf görünümüne benzer, çıtır çıtır bir dokuya sahip tatlılar yapmak için kullanılır. Bu hamur, geleneksel yöntemlerle evde hazırlanabileceği gibi hazır yufkalar kullanılarak da pratik bir şekilde elde edilebilir.

Burma Baklava Hamuru Malzemeleri

  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı sirke (hamurun esnek olması için)

Burma Baklava Hamuru Hazırlanışı

  • Unu derin bir karıştırma kabına eleyin ve ortasını havuz şeklinde açın.
  • Yumurta, ılık su, tuz, sıvı yağ ve sirkeyi unun ortasına ekleyin.
  • Tüm malzemeleri yavaşça karıştırarak, ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamuru 15-20 dakika kadar yoğurun ve üzerini nemli bir bezle örtüp, en az 30 dakika dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru, un serpilmiş tezgâhta incecik açın. Mümkün olduğunca transparan bir görünüm elde etmeye çalışın.
  • Açtığınız hamuru, uzun şeritler halinde kesin veya rulo yapıp ince dilimler halinde doğrayın.
  • Hazırladığınız hamur şeritlerini, burma baklava formunu vermek için rulo şeklinde sarın veya tepsiye dizin.

Burma Baklava Hamurunun Kullanımı

  • Hazırladığınız burma hamurlarını, yağlanmış bir tepsiye dizin ve üzerlerine eritilmiş tereyağı gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış 180°C fırında, altın rengi alana kadar pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra, soğuk şerbeti üzerine dökün ve şerbeti iyice çekene kadar bekletin.
  • Burma baklava hamuru aynı zamanda ceviz, fıstık veya badem gibi iç malzemelerle doldurularak da kullanılabilir.
  • Dilerseniz hazır yufkaları ince şeritler kesip, rulo yaparak da pratik burma baklava hazırlayabilirsiniz.

Püf Noktaları

  • Hamurun iyice dinlendirilmesi, esnek ve kolay açılmasını sağlar.
  • Hamuru açarken, fazla un kullanmamaya özen gösterin; aksi halde hamur kuruyabilir.
  • Fırında pişirme sırasında, hamurların rengini kontrol edin; yanmaması için düşük-orta ısı tercih edin.
  • Şerbeti, baklavalar sıcakken dökmek daha iyi sonuç verir.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kol Böreği Hamuru Nasıl Yapılır?
Kol Böreği Hamuru Nasıl Yapılır?
Elmalı Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Elmalı Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Şeker Hamurlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri
Şeker Hamurlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri
Kolay Pizza Tarifi ve Malzemeleri
Kolay Pizza Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Lokma Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Lokma Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Milföy Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Milföy Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Milföy Hamurlu Börek Tarifi ve Malzemeleri
Milföy Hamurlu Börek Tarifi ve Malzemeleri
Açma Tarifi ve Malzemeleri
Açma Tarifi ve Malzemeleri
Ev Ekmeği Tarifi ve Malzemeleri
Ev Ekmeği Tarifi ve Malzemeleri
;