Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Tart Hamuru

Tart Hamuru

Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan farklıdır, vb. Sayılabilecek birçok özgün yanı vardır. Zaten birçok hamur sonucunda poğaça, profiterol, bazlama, pide gibi hamur işi tatlılar elde edilirken; tart hamuru hazırlanarak elde edilen yemek çok farklıdır. Pastanelerde hep görülen ve tart olarak satılan küçük veya büyük boylardaki tatlılar; işte bu tart hamurunun evdekilerden biraz daha ileri tekniklerle hazırlanmasıyla yapılır.

Orijinalliğine, özgünlüğüne ve yer yer zahmetine rağmen pastanelerde hazır satılanlara inat evde kendi tart hamurunu elde etmek isteyenler için; tart hamuruna gereken malzemeler ve adım adım tart hamuru tarifinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.

Tart hamuru için gerekli malzemeler

  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Yarım kilo un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 200-250 gram tereyağı

Tart hamuru tarifi nasıl yapılır?

  • Tart hamuru yapımına başlamadan önce ilk olarak yukarıdaki malzemelerin birtakım hazırlıklardan geçirilmesi ve tart hamuru için uygun hale getirilmesi gereklidir. Hepsinden önce; kullanılacak olan un mutlaka elenmiş olmalı, kabından alındığı gibi öylece kesinlikle kullanmaya kalkılmamalıdır. Unun böyle kullanılması halinde tart hamuru istenen kıvamda elde edilemeyecektir. Tereyağı da tarifte sırası gelmeden önce küçük parçalar halinde (Küp şeklinde beyaz peynir keser gibi) kesilir ve sonradan kullanılmak üzere bir kenarda bekletilir. Tart hamuru için malzemeler üzerinde bu kadar hazırlık yapılması yeterlidir. Malzemeler dışında; tart hamurunu hazırlamaya uygun bir kap ile gerektiğinde tart hamurunu karıştırmak için bir kaşık gereklidir. Fakat bunlar kesinlikle metal olmamalıdır. Çünkü metal; oluşumu sırasında tart hamurunun tadını etkileyecektir. Ev hanımları genellikle hamur için plastik bir kap, karıştırma için de tahta bir kaşık kullanır.
  • Yukarıdaki hazırlıklar yapıldıktan sonra tart hamuru yapımına başlanabilir. İlk olarak yoğurma kabına önce de elenmiş olan yarım kilo un dökülür. Dökülen un, kabın tabanına güzelce dağıtıldıktan sonra ortasında bir oyuk açılır. Bu oyuk; kabın tabanı gözükecek ve diğer tart hamuru malzemelerini alacak şekilde olmalıdır. Bu şekilde bir boşluk açıldıktan sonra 1 çay kaşığı tuz ile 2 yemek kaşığı pudra şekeri buraya konur. Böylece tart hamuru yapımına başlanmış olur.
  • Pudra şekeri ve tuzdan sonra hiç karıştırılmadan tereyağı parçaları da buraya eklenir. Son olarak 1 adet yumurta da kırılır ve ortadaki boşluğa konur. Böylece tart hamuru için gereken tüm malzemeler tamamlanmış, geriye yoğrularak hamur haline getirilmeleri kalmıştır. Un harici malzemelerin tam ortadaki boşluğa konmasının sebebi de malzemelerin daha iyi karışmasını sağlayıp mümkün olduğunda homojen bir tart hamuru elde etmektir.
  • Malzemeler yukarıda söylendiği gibi kaba konduktan sonra 1-2 dakika tahta kaşık ile karıştırılır. Bu tahta kaşık; malzemelerin bir ölçüde karışarak katı kıvama geçmelerini ve elde edilecek olan tart hamurunun taslağına bürünmelerini sağlayacaktır. Kaşıkla bu aşamaya getirilen tart hamurunu sonradan el ile yoğurması daha kolay olacaktır. Tahta kaşık yetersiz kalıp tart hamurunun kıvamını değiştirememeye başladığı anda elle yoğurma işlemine geçilir ve tart hamurunun hazırlanmasına devam edilir. Burada diğer hamurlardan farklı olarak; kulak memesi kıvamında tek parça bir hamur değil; toz parçacıkları halinde, boncuk boncuk bir tart hamuru elde edilecektir. İşte; tart hamurunun diğer tatlı veya hamur işi hamurlarında göre en özgün yanı budur.
  • İstenen toz kıvamı elde edildikten sonra tart hamuru; bir masa, tezgâh, vs. Düz zemin üzerine serilmiş streç filmin üzerine dökülür ve güzelce tek kata ezilerek dairesel bir şekle sokulur. Tıpkı çiğ köftenin içini hazırlar gibi, tart hamuru da olabilecek en ince tabakaya kadar ezilmeli streç filme yayılmalıdır. Tart hamuru bu şekilde konumlandırılmışken streç film sarılır ve buzdolabına konur. İçindeki tart hamurunun dinlenmesi için iki saat bekletilir.
  • İki saat dinlendikten sonra hangi tarif için ne şekilde kullanıldığı fark etmemek üzere tart hamuru hazırdır ve tarifi tamamlanmıştır.
Son Güncelleme : 21.01.2024 08:00:54
Tart Hamuru ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Tart Hamuru Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Tart Hamuru"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hamur İşleri
Hamur İşleri
Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiyeceklerindendir. Hamur işleri hazırlanış şekillerine göre sınıflara ayrılır. Hamur işlerine birkaç ...
Tiramisu
Tiramisu
Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir.Tiramisu Malzemeleri4 tane yumurta1 çay bardağı toz şeker4 çorba kaşığı labne peynir1 paket kedidili bisküvi1 su ...
Kaşarlı Poğaça
Kaşarlı Poğaça
Kaşarlı Poğaça İçin Gerekli Olan Malzemeleri4 adet yumurta1 paket oda sıcaklığında margarin1 su bardağı ılık süt1 su bardağı yoğurt1 çay bardağı sıvı yağ1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3.5 su bardağı un1 su bardağı rend...
Kolay Pizza
Kolay Pizza
Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çeşididir.Kolay Pizza Hamuru İçin Malzemeleri4 su bardağı un1 çay bardağı sıvıyağ1 paket yaş mayaYet...
Milföylü Yufka Böreği
Milföylü Yufka Böreği
Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilir. Üstelik hamur açmak gibi zahmetler de bulunmadan lezzeti kolayca yakalayabileceğiniz bir tariftir. İsterseniz milföyl...
Ekmek Hamuru
Ekmek Hamuru
Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hazırlamış olduğunuz hamur ile farklı tatlar yaratabilmeniz de mümkünd...
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları
Hamur Tatlıları, birçok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sofralarında ve hanımların kabul günlerinde hazırlayarak sevdiklerinize ve misafirlerinize mükemmel l...
Kurabiye Hamuru
Kurabiye Hamuru
Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az farkı vardır. Yani; hamur hazırlama ve açma konusunda tecrübeli olanlar rahatça kurab...
Turta Hamuru
Turta Hamuru
Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de gayet lezzetli bir tatlı elde edilmesi; turta hamurunun farklılığı konusunda yeterince ip ...
Dereotlu Peynirli Poğaça
Dereotlu Peynirli Poğaça
Dereotlu Peynirli Poğaça İçin Malzemeleri125 gram margarin (Oda sıcaklığında)1 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı yoğurt1 adet yumurta1 paket kabartma tozu4 su bardağı un1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3 yemek kaşığı dereotuDereotlu Peynirli P...
Elmalı Turta Hamuru
Elmalı Turta Hamuru
Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerbetli tatlı sınıfında olmadığından açma hamurlu tatlılar içinde en hafif olanları arasında sayılabi...
Pasta Hamuru
Pasta Hamuru
Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fırında pişmeye bırakılır ve kek kıvamında bir pasta temeli elde edilir. Sonradan tamamen ist...

 

Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Ekmek Hamuru
Hamur Tatlıları
Kurabiye Hamuru
Turta Hamuru
Dereotlu Peynirli Poğaça
Elmalı Turta Hamuru
Pasta Hamuru
Krep Hamuru
Şeker Hamuru
Profiterol Hamuru
Hamur Yoğurma
Tart Hamuru
Şeker Hamuru Malzemeleri
Pasta Şeker Hamuru
Gözleme Hamuru
Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır
Yufka Hamuru Nasıl Yapılır
Mantı Hamuru
Mayasız Pizza Hamuru
Pide Hamuru
Hamur Açma
Börek Hamuru
İçli Köfte Hamuru
Kol Böreği Hamuru Nasıl Yapılır
Ev Ekmeği
Popüler İçerik
Krep Hamuru
Krep Hamuru
Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonuc...
Şeker Hamuru
Şeker Hamuru
Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harik...
Profiterol Hamuru
Profiterol Hamuru
Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. E...
Hamur Yoğurma
Hamur Yoğurma
Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini...
Şeker Hamuru Malzemeleri
Şeker Hamuru Malzemeleri
Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik...
Pasta Şeker Hamuru
Pasta Şeker Hamuru
Pasta Şeker Hamuru özellikle pastahanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmak...
Gözleme Hamuru
Gözleme Hamuru
Gözleme hamuru; lezzetli ve afiyetle yenecek bir gözleme yapmak için en önemli kısımdır. Çünkü; tarifin büyük bir kısmı gözleme hamurunun hazırlanması...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Hamur İşleri
Tiramisu
Kaşarlı Poğaça
Kolay Pizza
Milföylü Yufka Böreği
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024