Ev Ekmeği

Ev Ekmeği

Ekmek; çeşitli tahıl unundan yapılmış hamurun ateşte, saç üzerinde, tandırda fırında veya tepside pişirilmesiyle hazırlanan yiyecektir. Pişirme tarzına göre ekmekler ikiye ayrılır.

  • Ev ekmeği
  • Fırın ekmeği

  • Ev ekmeği, hamuru evlerde elle yoğrulan saçta, tandırda veya ilkel fırınlarda pişirilen ekmeklerdir. Saçta pişirilen ekmeğe bazlama ya da yufka denir. Tandır ekmeğinin en yaygın şekli ise pide olur. Ev fırınlarında ise daha çok somun ekmek yapılır.

    Ekmeğin medeniyetle birlikte ilk defa Uzak doğu' da ortaya çıktığı söylenebilir. Ekmeğin yapımı Mısır' da çok eski tarihlerden beri biliniyordu. İlk zamanlarda ekmek pişirmek için kızdırılmış yassı taşlar kullanılıyordu. Daha sonraki dönemlerde ocakların üzerine konulan ızgaralar kullanılmaya başlandı. Bundan sonra da tuğla ve topraktan yapılmış küçük fırınlar bulundu.

    Evde ekmek yapımı son dönemlerde oldukça yaygınlaşmıştır. Ekmek makinelerinin bulunması ile ekmek yapmak daha da kolaylaştığı için herkes kolaylıkla evde ekmeğini yapabilmiştir. Bu ekmekler hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olacaktır. Ortalama büyüklükte ki bir dilim ev ekmeği 106 kalori değerindedir.

    Ev Ekmeği Tarifi

    Ev Ekmeği Malzemeleri ( 1 büyükçe somon için)
    • 3 su bardağı organik beyaz un
    • 1/4 su bardağı organik ev mayası
    • 1 silme tatlı kaşığı tuz
    • 1 su bardağı ılık içme suyu
    Ev ekmeğinin elde yapılışı
    Organik maya derken bir önceki ekmek yaptığımız hamurdan bir parça ayırıp buzdolabında saklayarak bunu bir sonraki ekmek yapımında maya olarak kullanabiliriz. Bu organik mayamızı ekmek yapacağımız zaman buzdolabından çıkarıp yarım saat bekleyerek oda sıcaklığına gelmesi sağlanır. Bekleme esnasında üzerinde sıvı birikmiş olursa bu maya ile iyice karıştırılır. Eğer elle yapacak olursak mayayı, unu, tuz ve ılık suyu derin bir kabın içine koyup iyice yoğuralım. Ekmek hamuru yumuşak ve yapışkan bir kıvamda olacaktır. Mikser ile karıştıracak olursak mikserin uygun aparatı takılarak hamur yoğurma kabına maya, un, tuz ve ılık su koyularak yaklaşık beş dakika karıştırılarak yumuşak ve yapışkan bir hamur yapılır. Hamurun üzeri kapatılarak yaklaşık 5-6 saat kadar ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Bu süre sonunda hamur yaklaşık iki misli kabarmış olur. Hamur unlanmış mutfak tezgahı üzerinde veya düz bir zeminde iki elle yuvarlanarak büyük bir beze haline getirilir. Unlanmış fırın tepsisine yerleştirilip yaklaşık iki saat daha ikici bir mayalanma olan tepsi mayası için bekletilir. Ekmek mayalanınca üzerine keskin bir bıçakla birbirine paralel iki cm. derinliğinde iki çizik atılır. Üzerine un serpilerek önceden ısıtılmış fırına koyulur. 230 derece fırında yaklaşık yarım saatte üzeri kızarınca pişmiş olur. Ev ekmeğimiz hazırdır, afiyet olsun...

    Ev Ekmeğinin Makinede Yapılışı
    Eğer ekşi maya buzdolabından çıktıysa yarım saat oda sıcaklığında bekletilir. Üzerinde sıvı birikmesi olduysa bu maya ile iyice karıştırılır. Makinenin ekmek pişirme haznesi mutfak tezgahının üzerinde hazırlanarak pervanesi takılır. Makinenin uygun kap ve kaşık ölçüleri kullanılarak hazneye ilk olarak maya ve su koyulur. Un bir kaşıkla serpilerek tuz da ilave edilir. Hazne makineye yerleştirilip kapağı kapatılır. Program seçilerek makine çalıştırılır. Programın çalışmasından beş dakika sonra kapak açılarak bir kaşıkla karışmayan malzeme varsa düzeltilip kapak kapatılır. Hamur yumuşak olmalıdır kontrol edilerek kuru ve sert hamur olduysa su ilave edilebilir veya gerekirse un ilave edilir. Yoğurma programı bittikten sonra yaklaşık dört saat kadar makinenin haznesinde mayalanması için bekletilir. Ekmek pişirme programı seçilerek makine tekrar çalıştırılır. Pişme sinyalinden beş dakika sonra makineden çıkartılıp bir bıçak yardımı ile kenarlarından ayrılıp soğutma teli veya ızgara üzerine alınır. Yaklaşık yarım saat soğuması için bekletilip kesilebilir. Makinede ev ekmeği servise hazırdır, afiyet olsun...
    Son Güncelleme : 06.12.2018 02:35:30
    Ev Ekmeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
    Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

    Ev Ekmeği Yorumları

    şifre Kırmızı sayı

    1 Yorum Yapılmış "Ev Ekmeği"
    Ev ekmeği denilince, hep aklıma eskiden odun ateşinde annelerimizin, ninelerimizin ev de yaptıkları ekmekleridir.
    Dürriye . 19.02.2014
    CEVAP YAZ
    Hamur İşleri
    Hamur İşleri
    Hamur işleri, bayanların özel günlerinde, beş çaylarında, çocuklarımıza ya da kendimiz için hazırlayabileceğimiz çoğu zaman sofralarımızın baş tacı yiyeceklerindendir. Hamur işleri hazırlanış şekillerine göre sınıflara ayrılır. Hamur işlerine birkaç ...
    Tiramisu
    Tiramisu
    Tiramisu tarifi evde hazırlanabilecek ve misafirlere ikram edilecek, sunumu ve lezzeti ile harikalar yaratacak tariflerden bir tanesidir.Tiramisu Malzemeleri:4 tane yumurta1 çay bardağı toz şeker4 çorba kaşığı labne peynir1 paket kedidili bisküvi1 su...
    Kaşarlı Poğaça
    Kaşarlı Poğaça
    Kaşarlı Poğaça İçin Gerekli Olan Malzemeler4 adet yumurta1 paket oda sıcaklığında margarin1 su bardağı ılık süt1 su bardağı yoğurt1 çay bardağı sıvı yağ1 paket kabartma tozu1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3.5 su bardağı un1 su bardağı rende...
    Kolay Pizza
    Kolay Pizza
    Kolay Pizza, damak tadınıza uygun olarak evinizde bulunan malzemelerle kolaylıkla hazırlayacağınız ve doyumsuz lezzetiyle akıllarda kalacak bir pizza çeşididir. Kolay Pizza Hamuru İçin Malzemeler: 4 su bardağı un1 çay bardağı sıvıyağ1 paket ...
    Milföylü Yufka Böreği
    Milföylü Yufka Böreği
    Milföylü yufka böreği, Üstü kıtır ve içerisi yumuşacık olan bu börek, puf, puf görüntüsü ile günün kurtarıcısı olarak düşünülebilinir. Üstelik hamur açmak gibi zahmetler de bulunmadan lezzeti kolayca yakalayabileceğiniz bir tariftir. İsterseniz mi...
    Ekmek Hamuru
    Ekmek Hamuru
    Ekmek hamuru evde çocuklarınız için, aileniz için ya da misafirleriniz için dışarıdan aldığınız ekmeklere nazaran daha besleyici bir ekmek yapmanızı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra hazırlamış olduğunuz hamur ile farklı tatlar yaratabilmeniz de mümkünd...
    Hamur Tatlıları
    Hamur Tatlıları
    Hamur Tatlıları, bir çok değişik çeşidi olan ve şahane lezzetleri bünyesinde barındıran hamur tatlıları ile mutfaklarınızda harikalar yaratarak davet sofralarında ve hanımların kabul günlerinde hazırlayarak sevdiklerinize ve misafirlerinize mükemmel...
    Kurabiye Hamuru
    Kurabiye Hamuru
    Kurabiye hamuru; kurabiye malzemeler ve hamur malzemelerinin uygun sırayla ve uygun oranlarda karıştırılıp yoğrulmasıyla elde edilir. Diğer hamur türlerinden çok az farkı vardır. Yani; hamur hazırlama ve açma konusunda tecrübeli olanlar rahatça kurab...
    Turta Hamuru
    Turta Hamuru
    Turta hamuru; gerek hazırlanışı gerek şekli itibariyle diğer hamurlardan biraz farklıdır. Zaten işin sonunda poğaça, pizza, bazlama gibi bir hamur işi değil de; gayet lezzetli bir tatlı elde edilmesi; turta hamurunun farklılığı konusunda yeterince ip...
    Dereotlu Peynirli Poğaça
    Dereotlu Peynirli Poğaça
    Dereotlu Peynirli Poğaça İçin Malzemeler125 gram margarin ( oda sıcaklığında )1 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı yoğurt1 adet yumurta1 paket kabartma tozu4 su bardağı un1 tatlı kaşığı tuz1 tatlı kaşığı toz şeker3 yemek kaşığı dereotu Dereotlu Peynirli...
    Elmalı Turta Hamuru
    Elmalı Turta Hamuru
    Elmalı turta, beş çaylarının baş konuğu olan, lezzetinden ve görünümünden dolayı misafirlerin damaklarını şenlendiren mükemmel bir tatlı çeşididir. Şerbetli tatlı sınıfında olmadığından açma hamurlu tatlılar içinde en hafif olanları arasında sayı...
    Pasta Hamuru
    Pasta Hamuru
    Pasta hamuru; ev yapımı pastalar için en klasik ve en basit hammaddedir. Birkaç tane tipik malzemenin karıştırılmasıyla elde edilen pasta hamuru, daha sonra fırında pişmeye bırakılır ve kek kıvamında bir pasta temeli elde edilir. Sonradan tamamen ist...

     

    Hamur İşleri
    Tiramisu
    Kaşarlı Poğaça
    Kolay Pizza
    Milföylü Yufka Böreği
    Ekmek Hamuru
    Hamur Tatlıları
    Kurabiye Hamuru
    Turta Hamuru
    Dereotlu Peynirli Poğaça
    Elmalı Turta Hamuru
    Pasta Hamuru
    Krep Hamuru
    Şeker Hamuru
    Profiterol Hamuru
    Hamur Yoğurma
    Tart Hamuru
    Şeker Hamuru Malzemeleri
    Pasta Şeker Hamuru
    Gözleme Hamuru
    Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır
    Yufka Hamuru Nasıl Yapılır
    Mantı Hamuru
    Mayasız Pizza Hamuru
    Pide Hamuru
    Hamur Açma
    Börek Hamuru
    İçli Köfte Hamuru
    Kol Böreği Hamuru Nasıl Yapılır
    Ev Ekmeği
    Popüler İçerik
    Krep Hamuru
    Krep Hamuru
    Krep hamuru; diğer hamur türlerinden biraz daha farklı, bazı özgün yanları olan bir hamur çeşididir. Hepsinden önce; krep hamurunun kızartılması sonuc...
    Şeker Hamuru
    Şeker Hamuru
    Şeker Hamuru, Şeker hamuru furyasını bugünlerde duymuşsunuzdur. Usanmadan, yorulmadan, sorularımıza yanıt veren, bu işi profesyonel olarak yapıp harik...
    Profiterol Hamuru
    Profiterol Hamuru
    Profiterol hamuru; hazırlaması çok ama çok basit, en sonunda da pastanelerden bilinen güzel profiterol tatlısının elde edildiği bir hamur çeşididir. E...
    Hamur Yoğurma
    Hamur Yoğurma
    Hamur Yoğurma, Hamur yoğurma biz hanımların marifetli ellerinden olursa, hamur yoğurma mükemmel olur, elleriniz dert görmesin, kıvamını ve özdeşmesini...
    Tart Hamuru
    Tart Hamuru
    Tart hamuru; birçok yönüyle diğerlerinden farklı bir hamur çeşididir. Hem hazırlanış şekli farklıdır, hem tarif sonunda aldığı şekil diğer hamurlardan...
    Şeker Hamuru Malzemeleri
    Şeker Hamuru Malzemeleri
    Şeker Hamuru Malzemeleri, Şeker hamuru, herkes tarafından çok beğenilecek ve hanımlarımız tarafından yapılacağına inanıyoruz. Çünkü en kolay ve pratik...
    Pasta Şeker Hamuru
    Pasta Şeker Hamuru
    Pasta Şeker Hamuru özellikle pastahanelerde yapılmış olan figürlü pastalar üzerinde kullanıldığını gördüğümüz bir hamur çeşidi olarak karşımıza çıkmak...
    Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
    Hamur İşleri
    Tiramisu
    Kaşarlı Poğaça
    Kolay Pizza
    Milföylü Yufka Böreği
    Gizlilik Politikası
    Çerez (Cookie) Politikası
    Güvenlik Politikası
    Bizimle İletişime Geçin
    Forumlar
    Site Haritası
    Feed
    Son Forum Konuları
    Yardım Sayfaları
    Gizlilik Politikası
    Çerez (Cookie) Politikası
    Güvenlik Politikası
    Bizimle İletişime Geçin
    Forumlar
    Site Haritası
    Feed
    Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
    Nisan - 2019