Mayalı hamur poğaça nasıl yapılır, tarifte neler var?

Mayalı hamur poğaça, yumuşak dokusu ve çeşitli iç harçlarıyla kahvaltılarda ve çay saatlerinde tercih edilen bir lezzettir. Maya sayesinde hafif ve kabarık bir yapıya sahip olan bu poğaçalar, pratik hazırlanışıyla misafirlerinize sunabileceğiniz ideal bir atıştırmalıktır.

13 Şubat 2025

Mayalı Hamur Poğaça Nedir?


Mayalı hamur poğaça, mayalı hamur ile hazırlanan, genellikle iç malzeme ile doldurularak pişirilen bir hamur işidir. Yumuşak dokusu ve lezzetli iç harcı ile kahvaltılarda, çay saatlerinde ya da atıştırmalık olarak tüketilmektedir. Mayalı hamur, hamurun kabarması için maya kullanılarak yapılan bir hamur türüdür ve bu sayede poğaçalar daha hafif ve hava almış bir yapıya sahip olur.

Malzemeler


  • 500 gram un
  • 1 paket instant maya (10 gram)
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • İç harcı için: beyaz peynir, zeytin, patates veya istediğiniz başka malzemeler (isteğe bağlı)

Hazırlık Aşamaları


1. Hamurun Hazırlanması - Derin bir kaba un, tuz ve şekeri ekleyin. - Ortasını havuz şeklinde açarak maya ve ılık sütü ekleyin. - Sıvı yağı ve yumurtayı da ekleyerek, yavaş yavaş karıştırmaya başlayın. - Hamur toplandıktan sonra yoğurma işlemini elinizle veya bir mikserle yapabilirsiniz.

2. Hamurun Dinlendirilmesi - Elde edilen hamuru, üzerine bir bez örterek 1 saat kadar sıcak bir ortamda dinlendirin. Hamur, bu süre zarfında kabararak hacmini artıracaktır.

3. İç Harcın Hazırlanması - İç harç olarak kullanmak istediğiniz malzemeleri (beyaz peynir, zeytin, vs.) uygun boyutlarda doğrayın. - Eğer patates kullanıyorsanız, patatesleri haşlayarak ezebilir ve baharatlarla lezzetlendirebilirsiniz.

4. Poğaçaların Şekillendirilmesi - Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. - Her bir parçayı avuç içinde açarak içerisine hazırladığınız harçtan koyun ve kenarlarını kapatın. - Şekil vermek için yuvarlayarak düzleştirebilirsiniz.

5. Poğaçaların Pişirilmesi - Şekil verdiğiniz poğaçaları yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. - Üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürerek, daha güzel bir renk almasını sağlayın. - Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika kadar altın rengi alana dek pişirin.

İpuçları ve Ekstra Bilgiler

- Hamurun daha iyi kabarması için kullanılan sütün ılık olması önemlidir.- Poğaçaları daha zengin bir lezzet için farklı baharatlar ya da otlar ekleyebilirsiniz.- Poğaçalar fırından çıktıktan sonra üzerine biraz tereyağı sürerseniz, daha yumuşak bir doku elde edersiniz.- Bu tarifte kullanılan içerikler isteğe göre değiştirilebilir; örneğin, iç harcı olarak kıymalı, ıspanaklı veya sebzeli karışımlar tercih edilebilir.

Mayalı hamur poğaçalar, misafirlerinize veya ailenize sunabileceğiniz pratik ve lezzetli bir atıştırmalık seçeneğidir. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
İlk soruyu siz sormak istermisiniz?
Çok Okunanlar
Dereotlu Peynirli Poğaça
Dereotlu Peynirli Poğaça
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kol Böreği Hamuru Nasıl Yapılır?
Kol Böreği Hamuru Nasıl Yapılır?
Elmalı Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Elmalı Kurabiye Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
İçli Köfte Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Şeker Hamurlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri
Şeker Hamurlu Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri
Kolay Pizza Tarifi ve Malzemeleri
Kolay Pizza Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Lahmacun Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Pizza Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Pasta Şeker Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Krep Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Lokma Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Lokma Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Mantı Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Milföy Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Milföy Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Çiğ Börek Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Pişi Hamuru Tarifi ve Malzemeleri
Milföy Hamurlu Börek Tarifi ve Malzemeleri
Milföy Hamurlu Börek Tarifi ve Malzemeleri
Açma Tarifi ve Malzemeleri
Açma Tarifi ve Malzemeleri
Ev Ekmeği Tarifi ve Malzemeleri
Ev Ekmeği Tarifi ve Malzemeleri